CHEMIN DE SAINT JAQUES

PILGRIMSVANDRINGER 2012 - 2020


Der blev for længe siden sagt "er du først begyndt på den første pilgrimsvandring, så slutter du aldrig, du få en evig trang til at fortsætte, lyst til at opdage, lyst til at vide, lyst til at lytte, lyst til at se - og lyst til at fortælle, så hun/han du møder bliver overbevist om, at hun/han også skal tage det første skridt på sin første pilgrimsvandring"

ERIK HJULMAND

Pilgrimme har rejst til Santiago de Copostela i Spanien enten ved at vandre eller på oksevogn, hest og nu om dage på cykel i mere end 1000 år, måske nærmere 1200 år fra alle dele af Europa.

Chemin de Sant-Jacques de Compostelle har været kendt pilgrimsrute siden år 951, da Biskop af Le Puy Godescalc var en af de første af denne pilgrimsvej til ved Saint-Jean-Pied-de-Port, at vandre ind på den spanske del - Camino Frances for at fortsætte til Santiago, en pilgrimsfærd på mere end 1.500 km.

Se og læs om vandringsdagene

CHEMIN DE SAINT JACQUES

10. APRIL - 26. APRIL 2018 - 05. SEPT. - 18. SEPT. 2018     

CHEMIN DE SAINT JACQUES

Da pilgrimsvandringen var på sit højeste i 1100 og 1200 tallet, siges det, at der var ove en halv million, der pigrimsvandrede fra forskellige dele af Europa hvert år, de fleste var franske.

Pilgrimsfærd har været populært bland kristne siden Constatine den Store i år 326 lod bygge Gravkirken i Jerusalem over Jesus Grav.

Interessen for pilgrimsfærd dalede efter reformationen, med har aldrig døet ud til de 3 store kristne pilgrimsmål, Jerusalem, Rom og Snatiago de Compostela.


 de senere år, er interessen igen steget voldsomt og til Santiago de Compostela er strømme af pilgrimme om året næsten nået 300.000. End ikke pilgrimme til Rom og Jerusalem kan nå de højder, når der er tale om pilgrimsvandring.

Fra Le Puy udgår der vel omkring 10.000 til 20.000 pilgrimme om året. Dog er tallet noget svært at vurdere.

Fra Frankrig er der 4 pilgrimsveje til Sant-Jean-Pied-de-Port - en fra Rocamadour til Moissac - en fra Paris (Via Turonensis) - en fra Vezelay (Via Lemovicensis) og fra Le Puy (Via Podensis) - hvor de alle samler sig før Pyrænerne nær byen Ostabat for forenent at slutte sig til Camino Frnaces på den spanske side af bjergene.

Fra Le Puy til Pyrenæerne er der ca. 740 km og kan vandres på mellem 4 til 5 uger.