SANTIAGO DAG 1

CAMINO SANABRÉS

09. MAJ - 22. MAJ 2015                                                                                                Retur

SANTIAGO DAG 1

22. MAJ 2015

SANTIAGO DE COMPOSTELA

SANTIAGO

AFSTAND:                0 KM

AFSTAND TOTAL    383 KM 

VEJR: +22C sol


HØJDEMETER:     n/n m op    n/n m ned


SVÆRHEDSGRAD                    n/n


Selvom jeg nu har været i Santiago 5 gange tidligere og kender nu snart hver en krog i den gamle bydel, så er der noget særligt at stå på katedralpladsen og se denne endeløse strøm af pilgrimme komme ind på pladsen og se deres reaktion.

Jeg var også rørstrømsk første gang og brast i tåre - det er stort at vandre i 40 dage og så endelig komme til katedralen.

Nu kan jeg mere på afstand se hvordan nogen er utrolig glade, andre med tårer, nogen humper i stor smerte de sidste meter og andre hopper og danser.

Det er stort at nå sit mål - og det er en stor forløsning af forventninger, som nu får frit løb.

Pilgrimsmessen kl. 12.00 er vel som sædvanlig totalt "udsolgt". Der er stuvende fuldt i katedralen.

Jeg kom tidligt og har fået en siddeplads længst fremme. Jeg sidder ved siden af 2 svenske kvinder i 40érne og får os en sludder om vandring på caminon. De er der heller ikke for første gang.Idag må vi desværre undvære det svingende røgelseskar, som jo er en imponerende forstilling, som i øvrigt klappes af, når den er færdig. Men det har man jo gjort i århundreder.

Jeg skal jo videre i dag, jeg skal nord på til Ferrol, for at starte på vandringen af Camino Inglés i morgen, så jeg skal med en bus kl. ca. 16.00 fra busstationen i Santiago.

Den ligger ikke så langt væk fra hotellet, så det er bare at vandre til den.

Så det bliver ikke til sightseeing i Santiago i denne omgang, det må vente til om nogle dage når jeg igen er tilbage i Santiago.

Santiago de Compostela har en af Europas flotteste katedralpladser.

Den er omkranset af den lokale parlaments bygning, bispesædet, katedralen og Parador.

Parador er den spanske stats luxushotelkæde, hvor der i historiske bygninger er indrettet 4 og 5 stjernede hoteller, er beliggende på helt særlige naturskønne steder, eller har en helt særlig arkitektur.

På parlamentsbygningen er der på frontfasadens spids en helt særlig figur.

Sankt Jakob som mauerdræber.

Historien er den, at Sankt Jakob skal have vist sig i et slag mellem den kristne konge og den muslimske sultan, hvor Sankt Jakob på en hvid hest dræbte flere tusinde muslimske krigere.

Sankt Jakob er derfor Spaniens skytshelgen.

 


Salamanca til Santiago 490 km på 16 dage uden regn. Om det er rekord ved jeg ikke, men det har været en fantastik, flot og forfærdigelig dejlig pilgrimsvandring.

Det har været varmt nogle dage over +40C med bagende sol fra en skyfri himmel.

Via de la Plata i 3 dage og Camino Sanabrés i 13 dage. Igennem Zamora, Pueblo de Sanabia, Ourense og til Santiago.

Alle byer der har været med til at gøre Europa til det det er i dag. Over 2.000 års historie er gemt i disse byer - og selvfølgelig også de som jeg i oktober 2014 vandrede igennem fra Sevilla til Salamanca.

Det har været en vandring over Mesetaen og videre ind i Galiciens bakkede landskab med udfordringer i lange dages vandringer mellem overnatningsbyerne.

Det har været mange højdemeter at vandre op og ned, bl.a. samme dag over 2 pas på 1360 m højde og i 1258 m. Eller som vandre 300 højdemeter op med en stigningsgrad på 19 %.

Og den sidste dag at vandre fra 250 m ned til

60 (Rio Ulla) og op igen til kote 250.

Camino Sanabrés er en smuk vandring bl.a. langs Rio Tera og over jeg ved ikke hvormange vandløb af vekslende størrelse, gennem grønne skove og lunde, over det galisiske bakkelandskab, gennem små byer og flækker. Alt sammen med til at gøre vandringen interessant.

Hvis vi skal se på spirituelle i vandringen, er der desværre mange lukkede kirker, så muligheden for at tage en pause i en kirke er desværre ikke så udbredt. Så det blev kun til en messe i Ourense og pilgrimsmessen i Santiago.

Slår jeg begge etaper sammen, har det været en utrolig rejse gennem tid og rum, fra romertidenmed romansk arkitektur, over middelalderen med gotisk arkitektur og 1400-1500 tallet med renaissancen, og 1600-1700 med barokken. Et nestående forløb.

Deheasen og Mesetaen - disse endeløse områder med sparsom vækst til Galiciens bakkelandskab.

Storbyer, provinsbyer, små byer, flækker og ofte kun samlinger af få huse, alle med deres særpræg og livsform.

De ca. 1.025 km har jeg vandret på ca. 34 dage - det giver et gennemsnit på 30 km om dagen. Det svarer til at du er ude at vandre ca. 8 timer pr. dag.

Om jeg vil gøre det igen?

Nej, jeg vandre ikke den samme Camino 2 gange. Undtagelsen var da jeg sammen med min søn i 2013 vandrede fra León til Santiago PÅ Camino Frances.

Om der er andre caminos jeg vil vandre i Spanien?

Der er Camino Portugués - der er fra Lissabon over Oporto til Santiago. Det er i alt 615 km og kan vandres på ca. 23 dage.